Xtreme Melfar 24

Updated: december 21, 2015

DSC_3370

– ”Europes Top Ultra Time Trial” – her gælder det om at vinde over sig selv.

Af Helle Stougaard – Foto: Søren Blom

“Arguably Europe’s Top Ultra Time Trial” – Velsagtens Europas top ultra cykelløb. Flottere skudsmål får man næppe og så fra arrangørerne af verdens hårdeste ultramarathon cykelløb, Race Across America, som skrev sådan om det danske 24 timers løb i deres nyhedsbrev. Der er ikke noget at sige til, at arrangørerne fra Baghjulet og alle deres medhjælpere er stolte af det løb, de har skabt. Den første weekend i juni blev løbet, der af mange betegnes som en af de største udfordringer, man som landevejscykelrytter kan give sig selv på dansk asfalt, kørt for 12. gang.

DSC_3465
Ryttere på vej ud på de næste omgange

Og efter 3 gode år med  den forrige hovedsponsor, var det i år tid til at lave aftale med en ny. Løbsarrangørerne fik kontakt til Xtreme, som gennem tiderne har leveret cykeltøj til flere RAAM-deltagere og derigennem allerede havde været inde og snuse til ekstremcyklingens verden. (Melfar 24 er et af de største qualifier løb til RAAM og det eneste i Nordeuropa). Xtreme så flere synergier i et samarbejde. Først og fremmest ønsker Xtreme at bakke op om at skabe oplevelser for danske cykelmotionister og så i Melfar 24 en kærkommen mulighed for at støtte en allerede velfungerende event. 

Som sponsor  har man naturligvis en forretningsmæssig interesse i at deltage i en cykelevent som Melfar 24. Vores kerneforretning er bygget på at levere specialdesignet cykeltøj til klubber, teams og virksomheder – og dem har vi mulighed for at møde til netop dette løb”, fortæller Jesper Krog fra Xtreme. ”Derfor var det også naturligt, at en del af vores sponsorat var bundet op på levering af en specialdesignet Xtreme Melfar 24 cykeltrøje, som blev udleveret til alle deltagere”. At navnet ”Xtreme” så ovenikøbet klinger godt i selskab med Melfar 24, gør jo blot partnerskabet til et ekstra godt match.

Da Xtreme  indledte dialogen med Melfar 24’s styregruppe, forstod de hurtigt, at de stod overfor en klub med mange års erfaring i afholdelsen af dette 12- og 24-timers landevejscykelløb. ”Der herskede en professionel tilgang til arrangementet, og det var tydeligt, at der var bred opbakning fra baglandet”, siger Jesper Krog, som her henviser til de omkring 80 arbejdsvagter á 4 timer, der besættes med frivillige hjælpere fra Motionscykelklubben Baghjulet før, under og efter løbet. Klubben har stor opbakning fra medlemmerne, som stiller op til en arbejdsweekend af den slags, der styrker klubkammeratskabet og (om alt går vel) sågar spækker lidt i klubkassen. Løbet er 100% båret af frivillige kræfter.

DSC_3873
Disse ryttere kørte 12 timer og er ved at klæde sig på mod kulden efter endt dåd

”Alt dette gjorde, at vi på intet tidspunkt var i tvivl om, at vi havde truffet den rigtige beslutning om at træde ind som navnesponsor til løbet i 2015”, siger Jesper Krog fra Xtreme, som endvidere fortæller, at Xtreme har oplevet stor åbenhed og velvillighed hos arrangørerne, som hele vejen igennem har været meget lydhøre overfor deres ønsker til samarbejdet. ”Vi har allerede drøftet nye idéer til næste års event, så samarbejdet løbende kan udvikles i en positiv retning – til gavn for både event, arrangør, sponsorer og deltagere”, siger Jesper Krog.

Baghjulet  sendte omkring 380 deltagende mænd og kvinder fra start lørdag morgen kl. 10. Feltet bestod af en bred skare, repræsenterende 8 forskellige nationer og spændende fra elite-langdistanceryttere, som stiller op med et større hjælper-mandskab og bogstavelig talt har cyklen mellem benene i 24 timer, til motionscyklister, som kommer med personlige mål om at nå fx 300 eller 400 km på de 12 eller 24 timer, de har til rådighed. Startlisten talte både jubilarer (enkelte har kørt løbet alle 12 gange), førstegangsdeltagere (Fx. Anne-Mette, en cykeldebutant, som stillede sig selv sit livs udfordring og rundede 500 km), og kendte navne inden for ultra-cycling, som Anders Tesgaard og Kenneth Simsby.

Dette mix af elite og almindelige motionister giver løbet sin helt egen plads i motionscykelløbenes historie. Der findes stort set ingen cykelløb, hvor elite og motionister får mulighed for at stille til start side om side på helt lige vilkår. Løbet køres på faste ruter. Sporten går meget kort fortalt ud på at cykle så meget, man kan, på de 12 eller 24 timer, og det er op til den enkelte deltager, hvor meget der skal cykles, og hvordan timerne skal disponeres. Derfor vil man ikke opleve en elite, som forsvinder i horisonten kort efter, at starten er gået. Elite og motionister vil komme til at køre side om side, hjul ved hjul hele døgnet igennem – det åbner for helt nye oplevelser for alle parter.

DSC_3778
Så er det tid til at få fyldt depoterne op

Hovedsponsoren Xtreme var til stede under dette års løb med en stand i start/målområdet hele weekenden og var meget positivt overraskede over alt, hvad de oplevede. ”Den generelle professionelle tilgang i planlægningsfasen gav sig udslag i, at eventen forløb planmæssigt, og tilmed med et stort overskud hos de frivillige hjælpere på pladsen”, fortæller Jesper Krog. ”Xtreme Melfar 24 adskiller sig markant fra andre cykelløb, hvor det at komme først over målstregen kan overskygge det sociale aspekt.  Det sociale sammenhold var noget af det, vi bed særligt mærke i under løbets 24 timer. Folk, som aldrig har mødt hinanden, sidder nu side om side og støtter hinanden gennem de mange timer på cyklen. Her gælder det først og fremmest om at vinde over sig selv og opnå sine egne målsætninger. Vi valgte at lukke vores stand om natten, men der skulle efter sigende herske en helt speciel stemning. Den oplevelse må vi have til gode til næste år”, siger Jesper Krog, som synes, der var en super god stemning blandt deltagerne og deres respektive crew/familie, men savnede nogle flere tilskuere i løbet af dagen, hvor der i perioder var lidt tomt på pladsen. Det tager de med i evalueringen for næste år. ”Alt i alt en meget positiv oplevelse, som vi glæder os til at gentage i 2016”, slutter Jesper Krog.

Xtreme Melfar 24 køres for 13. gang den 4./5. juni 2016 – tilmeldingen åbner til december.

Yderligere information:

www.melfar24.dk

eller på www.facebook.dk/melfar24timer