Prøvekørsel af Rotor Power 3D kranksæt

Updated: februar 23, 2015

Rotor-3D-kranksættet-udpakket-og-med-tilhørende-Q-rings-samt-kranklejer
Rotor 3D kranksættet udpakket med tilhørende Q-ringe samt  kranklejer

af Gert Caspersen

Fra Lucky Machine har vi haft ovenstående kranksæt til test.

Der er tale om et sæt, hvor man får 2 stk. hule aluminiumspedalarme, hvor der er monteret en powersensor på hver af disse. Højre pedalarm er med 30 mm gennemgående aksel, hvor venstre pedalarm spændes på.

Til kranksættet kan man bruge både BSA og ITA krankbokse, ligesom der også kan anvendes BB30 og den nye BB386 standard. Rotor leverer selv de nødvendige bokse/lejer, og der medfølger en specialnøgle til monteringen af BSA/ITA bokse.

Klingerne til omhandlede kranksæt
skal man i dette tilfælde selv vælge, og alt efter, hvilken klingeboltdiameter man vælger, så kan man vælge et sæt passende klinger fra Rotor. Der kan vælges almindelige Rotor klinger, de såkaldte Q-rings, som er en lettere ovaliseret model, eller det nyeste QXL klingesæt, som er kraftigt ovale på samme måde som Osymetrics klinger.

Selve monteringen er relativt enkel og kræver ikke det store håndelag. Dog bør man være i besiddelse af en momentnøgle, både til fastgørelse af klingerne samt til at fastspænde selve pedalarmene til hinanden.

Efter monteringen af kranksættet monteres der i hver af sensorerne på pedal-armene et knapcelle lithiumbatteri, CR2477, og sættet er herefter klar til parring med ex. en Garmin Edge 500, 510, 800, 810 eller 1000 eller anden ANT+ kompatibel cykelcomputer med mulighed for måling af effekt.

Selve parringen er ret simpel, og efter kalibrering af hver pedalarm skal du blot sætte dig op og bruge sættet. Der er efterfølgende ikke behov for yderligere kalibrering af kranksættet.

Rotor leverer også via deres hjemmeside software, med hvilken man kan foretage indendørs træning og se resultater af dette på softwaren, ligesom man med denne software også kan opdatere firmwaren i selve kranksættet, hvis der skulle komme opdateringer til dette. Eneste krav for at kunne benytte dette er et USB ANT+ stick til overførsel af data mellem kranksættet og ens computer. (ekstra tilbehør).

Kranksættene fås til såvel 110 mm boltcirkel, 130 mm boltcirkel, samt til flere forskellige MTB-varianter.

I landevejsversionen leveres kranksættene i længderne 170 mm, 172,5 mm og 175 mm.

Klingerne, som er nævnt tidligere, kan også fås i diverse varianter og kan således leveres til både Campagnolo, Shimano og SRAM i forskellige varianter til både landevej og MTB.

Anvender man Rotor.s eget kranksæt, der i den testede version vejer ca. 515 gr. excl. klinger, så fås i sættet en såkaldt Micro Adjust Spider, MAS, der giver en mulighed for at montere klingerne  i ’halve positioner’. Et ekstra sæt huller i spideren gør det muligt at justere klingens position med 2,5 grader (mod 5 grader normalt) således, at man eksempelvis kan sidde i en position mellem ”3” og ”4”.

Micro-Adjust-Spider-hvor-man-kan-justere-på-klingerne
Micro Adjust Spinder, hvor man kan justere på klingerne

Power kranksættet leverer rigtig mange data: (500 pr. sekund) Effekt, kadence, højre/venstre balance,  jævnhed i trådet på højre/venstre pedal og hvor effektivt du udnytter selve pedaltrådet – igen i både højre og venstre side.

Når du aflæser data på din enhed, vil du med Rotor Power kranksættet konstatere, at data bliver registreret hurtigt på din cykelcomputer (i dette tilfælde en Edge 810), og du vil glædes over, at disse data ikke flukturerer – hvilket henviser til, at data kommer i en glidende strøm og ikke pludseligt hopper og ned.

Selve kvaliteten i kranksættet er der ikke noget at sætte på. Det virker som en gedigen kvalitet, og stivheden i kranksættet er rigtig god.

Klingerne fra Rotor – i dette tilfælde Q-Rings i str. 50 – 34 (Compact) – var nemme at montere, men tilpasningen af forskifteren, kan godt tage lidt tid. Man skal være meget omhyggelig med at få den justeret korrekt og herunder være meget opmærksom på at følge Rotor.s vejledning.

Jeg har i forbindelse med testen både afprøvet sættet med Campagnolo og Shimano forskiftere på forskellige cykler, og her virkede det som om, at Shimano.s forskifter fungerede bedst sammen med Rotor Q-Rings.

Jeg har benyttet kranksættet over ca. 3000 km og i forskellige vejrtyper. Der har på intet tidspunkt været nogen form for problemer med kranksættet, og det har fungeret upåklageligt med de samme batterier i hele perioden.

Kranksættet-her-monteret-på-cyklen
Kranksættet er her monteret på cyklen

Ville jeg købe det?
Ja, hvis jeg stod og skulle bruge et kranksæt med effektmåler, så vil dette sæt bestemt komme ind i mine overvejelser. Eneste minus udover prisen er for mig at se den manglende fleksibilitet mht. at bruge sættet på flere cykler.

Prisen er vejl. kr. 12.399,- for kranksættet og ca. kr. 1.400,- i alt for de 2 Rotor Q-Rings i str. 50/34

Plusser: Let og stift kranksæt.

  • Leverer mange data.
  • Virker præcist.
  • Jævne data, der ikke flukturerer.
  • Nem montering.
  • Passer til flere pedalsystemer.
  • Der leveres flere typer klinger.

Minusser:

  • Manglende fleksibilitet.
  • Måske stadig lidt dyrt.

Nærmere oplysninger:

www.lucky-machine.dk
www.rotorbike.com