Isaberg – et nyt MTB-mekka tre timer fra København?

Updated: februar 16, 2015

På-toppen

Nok næppe, men stedet har et stort potentiale, og jeg kan klart opfordre dig til at prøve det af, så tvivlen ikke bare skal hænge i min udtalelse.

Af Henrik Jappe

Men først kan vi jo diskutere, hvad et MTB-mekka er? Ja, det kommer jo helt an på hvem du er, hvad dine behov er, om du vil have familie med, og om de også vil køre MTB eller blot nyde naturen, golf, vandring og andre sjove muligheder, som Isaberg byder på. Isaberg er pt. og i de nærmeste år et godt tilbud til familien, der både vil cykle og lege en masse andre ting i den smukke svenske natur. Jeg var blevet inviteret derop af Louise Söderlund, som er chef for området, så jeg kunne besigtige stedet i den første rigtige sæson og bringe jer læsere et førstehåndsindtryk af stedet. Da jeg er stor tilhænger af socialt samvær og specielt, når der køres MTB på udfordrende og ukendte steder, spurgte jeg, om jeg kunne medbringe nogle venner. Med stor imødekommenhed fik jeg ”naturligvis ja”. Så jeg fik samlet en flok på fem, hvoraf to kvinder, og holdet dækkede alt fra begynder til avancerede MTB rytter. Det var også målet, så stedet kunne beskrives med lidt forskellige øjne og ikke kun mine ”ekspert” briller. Desværre styrtede jeg to dage før afgang og brækkede nakken, så dermed var ”eksperten” ude. Heldigvis ville de fire andre meget gerne gennemføre. Så afsted gik det i dagene før påske. Louise havde installeret dem i to hytter, en til kvinder og en til mænd, men mine venner syntes det var alt for meget og brugte kun den ene. Vi havde fået ikke mindre end tre dage til at udforske stedet, og den ene med eksklusiv-guide, som skulle vise os rundt.  Her bringes mit interview med Henrik Løvstad Holdt og Anette Engelborg om stedet, set med lidt forskellige øjne.

Gode-hytter-flot-og-velholdt
Gode hytter og flot vedligeholdt.

Henrik, kan du fortælle os lidt om de forskellige ruter, der er lavet?
”Der er gode muligheder for at få øvet diverse færdigheder, både som ny og erfaren rytter. Som begynder er der efter min vurdering gode muligheder i øjeblikket. Der er flere forskellige ruter at tage i området. ”Begynder-ruten” er en kort rundstrækning i flotte omgivelser lige ned til en sø, og underlaget tror jeg er godt til at dræne vand, hvorfor det er ganske velegnet til at tage nogle runder på, uanset hvor kedeligt vejret kunne være. Der er ikke specielt mange rødder, men der er lidt små stigninger og nogle fornuftige sving. Man sidder ikke og falder i søvn, og er man god/erfaren, sætter man bare farten op, så er der stadig lidt at se til.

Uanset niveau, så er man ikke kommet derop for kun at køre en kort rundtrækning, om end den er fin. Der er lidt større udfordring på de andre ruter. Den blå rute er ikke specielt svær for det meste, men til sidst på turen bliver den faktisk ret sjov. Efter de ca. 12 km kommer man til nogle store switchbacks efterfulgt af en lille nedkørsel med lidt sten drysset udover sporet. Switchbacken kunne have været mere snæver, hvis man skal udfordres lidt mere, og med tiden bliver underlaget nok lidt bedre og hurtigere. På vej ned er der fornuftig fart på, og man ledes over i nogle sjove ”berms”. Der var lidt for løst underlag, da jeg kørte dem, men de var blot 3 uger gamle og forholdsvis primitivt lavet. Jeg er dog sikker på, de med tiden bliver markant bedre, når mulden sætter sig og der bliver kørt lidt mere på dem. Der var også et par rødder, der strittede for meget frem visse steder.

Efter de sjove berms går ruten over i ”pukler”, hvor der skal pumpes lidt. Hvis man skal give den gas, skal man nok ikke være alt for grøn. Man kan hurtigt komme til at få for meget luft under hjulene. Efter min mening burde der være en B-linie som afslutning på en ellers fed nedkørsel. Gul rute, ”teknikruten”, er knapt 4 km lang og starter godt med lidt rødder at køre på samt et par små skrappe stigninger. Så er man varm, og derefter venter der et rigtigt godt stykke med masser(!) af små sving, snævre passager, sten og rødder, hvor der skal drejes lidt i rattet. Perfekt spor. Det måtte der gerne være meget mere af. Desværre er tilgængeligheden til det fede spor ikke særlig god. Så hvis der skal ”tørtrænes” på sporet med måske video og tilhørende trænerkommentarer, er det ikke helt nemt, da der ikke er meget plads til mere end en ad gangen på sporet, heller ikke til gående. Omvendt er det med til at gøre sporet rigtig sjovt, hvis man kan holde fart i cyklen. Hvis sporet skal gentages, skal man næsten køre hele sporet igen for at komme hen til de bedste spots.  Den orange rute, intervalruten, er ca. 3,7 km lang og er god til at træne forholdsvis korte AT intervaller på. Den starter med en god lang bakke, hvor man kan få pulsen forholdsvis hurtigt op. Herefter drejer ruten ind på lidt singletrack, og man bliver belønnet med en god stejl nedkørsel, der dog hurtigt er overstået, og ny opkørsel kan begynde.

Teknikøvelse
Tekniktræning

Den røde rute foregår på bred grusvej, og er ikke noget særligt. Heldigvis er der jo flot i området, og man kan måske bruge turen til at få lidt ekstra km i benene eller til at varme op på. Den grønne rute, teknikruten, er kun 1,5 km lang, men man kan sagtens nå at få sved på panden på den korte tur. Der er en kort halvskrap lille stigning, hvor man skal finde den rette linje og det rigtige tråd og gear. Hvis man gerne vil øve sig i at hoppe med cyklen, er der en god mulighed på ruten, hvor et par sten ligger og venter. Der er ikke tale om store drop eller hjemmebyggede hop, så det bliver ikke vildt og voldsomt, men selvom man er øvet, kan man sagtens bruge lidt tid det sted. Med på den grønne rute hører også den sidste del af den blå rute. Dvs at man kommer ind på sporet, der hvor de føromtalte ”berms” ligger samt de sidste ”pukler”. Ganske sjovt. Hvis man som klub eller gruppe gerne vil derop for at træne teknik, vil jeg vurdere, det er bedst at gøre på den grønne og den blå (slutningen) rute. Den gule er som sagt også god, men hvis andre mtb’ere er der også, så bliver det alt for hurtigt overrendt. Den orange er også god at gøre det på, man er også forholdsvis hurtigt tilbage igen, når øvelsen skal gentages igen og forbedres”.

Hvordan er området til en klubtræningslejr?
Træningslejr; tja, det er en mulighed, men vent til det bliver mere udbygget. Der findes så vidt jeg ved en enkelt hytte med plads til ca.12, hvis man altså gerne vil bo sammen. Hytterne er ellers ganske gode til 4 personer. Der er endnu ikke et Skills center (øvebane – lærebane) der er ingen ramper, ingen pumptracks eller balanceøvelser. Der mangler måske også et decideret værksted. Der er lidt i forbindelse med deres udlejning, så mon ikke man kan låne sig frem. De fleste større klubber medbringer jo selv det hele. Der er en enkelt vaskeplads med højtryksspuler, men der mangler en cykelholder. Så ift. træningslejr for en større klub er der plads til forbedringer.

Vaskestation
Vaskestation

Hvordan er området generelt?
”Der er meget smukt deroppe, det hjælper bestemt også med søerne og floden i umiddelbar nærhed. Området har et meget stort potentiale, og der er også store visioner på tegnebrættet. Keith, som står for det praktiske deroppe, vil på sigt gerne have en xc bane med dertil hørende forhindringer og ”udfordringer”, som nutidens xc ruter efterhånden dikterer. Jeg så området, hvor han havde tænkt sig at det skulle ligge, og det vil ligge helt perfekt i forhold til højdemeter, tilgængelighed for tilskuere, og ikke mindst er der nogle steder med naturlige lysninger. Det er godt for lysindfald, overblik og måske en kameradrone? Når man er så langt nordpå i Sverige, er der selvfølgelig meget skov. Hvis man tænker, at der på sigt skal være noget for alle, begynder som elite, er det næsten en nødvendighed at få nogle flere ruter ud og væk fra området. Ellers kunne jeg forstille mig, der hurtigt vil være for mange ryttere på sporet. Det vil nok lægge en dæmper på en evt. gruppe/klubtræning, hvis sporene er overrendt. Med andre ord, mangler der nogle kilometer spor i området. Heldigvis bliver der arbejdet hårdt deroppe, og visionerne er store, og viljen stor”. Henrik har cyklet MTB i snart 20 år og er dermed en pioneer i det danske miljø. Han holder et højt teknisk niveau, hvilket vurderingerne skal ses på baggrund af. Henrik er fra før ganske godt kendt med Sverige og MTB, han har selv et lille sommerhus lidt længere sydpå, hvor det årlige løb – Snaphanen – køres. Et rigtig godt MTB løb som jeg klart kan anbefale

Anette Engelborg er en erfaren og stærk dame på enhver cykel. Med en fortid fra Tri/landevejen og et sent skift til MTB skal det bemærkes, at Anette tager tingene alvorligt. Hun har således været rigtig mange steder at køre MTB og har deltaget på mange ture og teknikcamps. Anette havde sin veninde med, som er nybegynder, og hendes udtalelser herunder skal således ses i det lys. Godt tre timers kørsel fra København finder du Isaberg. MTB-satsningen blev for alvor skudt igang sidste år primært af Thomas Keith. Han er tidligere eliterytter fra landevejen, men de seneste år har han udelukkende kørt MTB. Hans kæreste er en af Sveriges bedste kvindelige MTBere. Keith bruger det meste af sin tid på at bygge, vedligeholde og finde ny spor. Han har store planer med området og ønsker på sigt internationale løb deroppe. Terrænnet er rigtig godt sammenlignet med Danmark, og det giver muligheder for hele familien – også de ikke cykelinteresserede. Der er således både golfbane, elgpark, tree top adventure, vandreruter, kano og kajak, badesø og en stor legeplads for de små. Alt er meget velorganiseret og velholdt. Restauranten byder på et stort udvalg til rimelige priser. Hytterne er moderne indrettet med gode senge og et velfungerende køkken, bad og tørreskab.

MTB området; på nuværende tidspunkt, for der er jo store planer om yderligere udbygninger i både distancer og sværhedsgrader, findes der 8 velafmærkede spor, der passer enhver smag. Fra ”Turist-ruten” ved søen, som er en flot enkel rute, der giver mulighed for en tur med både stigninger og en god naturoplevelse (hvid og rosa). Den lange blå rute på godt 14 km og 350 hm kan teknisk køres af de fleste med en god kondi. Den blå/sorte har enkelte stejle partier og er knapt tilkørt endnu. Den gule rute er anlagt på stenet og rodfyldt underlag, og trods de kun knap 4 km gav den både sved på panden og noget at tænke over mht. linievalg hos selv de garvede i flokken. Vi måtte øve os flere gange på denne passage, før den kunne køres uden stop. Som Isaberg MTB området er lige nu, er det et godt valg til en 3-4 dages MTB-tur med rig mulighed for både at øve teknik og intervaltræning. De bedste kan ikke teknisk udfordres her, men det er på vej. Tag roligt hele familien med, der er noget for alle generationer.
Du kan finde flere oplysninger her:
www.isaberg.com

Kontaktperson:
Louise Söderlund, Managing Director, louise@isaberg.com, +46(0)370-339301