Garmin VIRB Elite

Updated: januar 20, 2014

virb_forside

 

Garmin har tilføjet actionkameraet VIRB til deres produktportefølje. Det findes i to versioner Garmin VIRB i sort og Garmin VIRB Elite i hvid. Actionkameraet er et 1080p HD kamera. Begge er vandtætte efter IP7 standarden. Det vil sige at kameraet kan ligge på 1 meters vand i 30 min. Garmin VIRB er en mindre udstyret udgave af Eliten. Den har ikke GPS, wifi,  Accelero-meter og højdemeter, men meningen er at du måske har en Garmin Edge og derved kan samle data gennem den eller køre med 2 kameraer et forudvendt og et bagudvendt.

I Garmin VIRB Elite kassen er der følgende:

verb-elite-box

 • VIRB Elite actionkamera
 • Lithiumionbatteri
 • Holder
 • Kort forbindelsesmontering
 • Højredrejet montering
 • Adapter til populære brancheholdertyper
 • Flad overflademontering
 • Bøjet overflademontering
 • Udskiftelig flangemontering
 • Gevindkrave
 • Greb (3)
 • USB-kabel
 • Dokumentation

Der medfølger ikke cykelholder samt memorykort. Memorykortet skal være et MicroSD kort minimum Class 10 dette for at sikre at der kan lagres hurtigt nok på kortet. Et 64 gigabyte kort kan købes for ca. 400 kr. Cykelholder koster 199 .- vejledende pris.

Første indtryk
Efter Garmin VIRB Elite er kommet ud af kassen er mit første indtryk at kameraet er lavet i en god byggekvalitet. Det er omgivet af et lag gummi som giver beskyttelse mod vand og snavs. Optage knappen er stor og nem at betjene selv med vanter, menu tasterne ligeledes. Skærmen på 1,4″ er desværre ikke lige så skarp som Garmin viser i deres reklamer. Den er lavet til at kunne ses i sollys og det er da også her den er klart bedst, der kan dog forekomme genskin i skærmen. Skærmen er ikke baggrundsbelyst så man skal selv tilføre lyskilde. Jeg har til tider svært ved at se den indendørs, men har ikke de store problemer udendørs.

Holder
For at montere VIRB Elite på min cykel har jeg valgt en large tube cykelholder. Den kan monteres på rør fra 0.75 tommer til 1.5 tommer. Selve holdermonteringen på VIRB Elite er nem at montere. Systemet er bygget op af to dele, selve holderen til Garmin VIRB Eliten samt den holder du ønsker, disse skrues så sammen. Den lange holder giver god stabilitet. Det skal nævnes at der følger adaptere med så man kan montere VIRB Eliten på tredie parts holdere. Derudover har Garmin et væld af andre holdere b.la. til hjelm.

virb_cykelholder_uden_virb

Holder til selve kameraet. Læg mærke til at holderen fylder hele bunden af kameraet for at give ekstra støtte.

 

virb_cykel_holder
Kamera monteret i holder. Cykelholder er spændt på styret og skruet på selve kameraholderen.

TIP: Der sidder et lille stykke skumgummi bagerst på holderen (se billede lige herunder) til selve kameraet der dækker mikrofonen. Det bevirker at man ikke kan høre sig selv tale, samt laver en underlig forstærket lyd fra cyklen, jeg troede faktisk da jeg så den første video, at min cykel var i stykker. Men ved at tage det lille stykke skumgummi væk blev lyden klart bedre. Det er op til dig selv om du vil fjerne dette skum. Jeg personligt kan ikke se det store problem ved at fjerne det da VIRB Elite stadig sidder godt fast og det er jo vandtæt. Men som sagt op til dig. 

holder_skum
Her ses holder med skum der dækker mikrofonen. 

skum_fjernet
H
er er holder unden skum. Lyden er nu markant bedre. 

Når du har monteret Garmin VIRB Elite rammer vægten med holder 280 gram.

Brug af Garmin VIRB Elite
Garmin prøver at gøre det nemt at betjene VIRB Elite. På venstre side har de placeret en stor optage knap som skubbes frem så optager man video. Det bliver næsten ikke nemmere. Når man optager blinker optage knappen rød, dette kan slås fra. På højre side har man placeret tænd/sluk som også virker som en menu vælger. En udstående knap der tager billeder mens man optager video eller bare er i søger mode. Den fungerer også som ok knap i menuerne. Foto knapper er en god ide, da man ikke skal ind i alle mulige menuer for at tage et billede. De to resterende knapper er op og ned i menuerne.

record_button menu_buttons
 Optag knap.  Udstående knap tager billeder

Skærm
Garmin VIRB Elite og Garmin VIRB er udstyret med en lille 1,4″ skærm. Den viser hvad man optager samt tager af billeder. Som sagt er den dog ikke så lysstærk som Garmin angiver. Det positive er dog at den er der. Jeg har prøvet andre actionscams og har altid irriteret mig over jeg ikke kunne se hvad jeg egentligt lavede eller for dens sags skyld optog. Det har forårsaget en del billeder af mit ansigt. 🙂 Men det problem har Garmin løst.

virb_screen

Menusystem
Menusystemet består af menuerne

Søger: Her vises hvad man optager, man kan nivellere samt se status skærmen.
Afspilning: Her kan man se sine optagelser samt billeder. Man kan også slette optagelser.
Tripdata: Giver næsten sig selv. Alle data også sensor data vises her.
Indstillinger: Her sætter man alle sine valg op. Video kvalitet, sensorer, wifi osv.

Jeg vil ikke gå alle mulighederne igennem, men blot dem som har været vigtigst for mig gennem denne test.

screen

Menu punkt søger:
I søger mode er der en ret vigtig indstilling. Den virker kun på Garmin VIRB Elite. Det er muligheden for at nivellere enheden. Det er yderst interessant da jeg hurtig opdagede jeg ikke kunne sætte kameraet 100% lige på min cykel. Et tryk på op knappen i søger menuen giver denne mulighed. Se billedet.

nivel Mulighed for at nivellere optagelsen

Menu punkt Tripdata
Hvis du har en Garmin Edge så kommer du sikkert ikke til at bruge denne menu ret meget. Den viser de data som du samler. Man skal dog være opmærksom at uret starter så snart du tænder dit kamera.

dash Tripdata viser her hvor langt jeg har kørt

Menu Indstillinger:
Det er her det meste sker. Lad os tage menuen fra en ende af:

indstilling

Sensorer. Garmin VIRB Elite har ANT+ med mulighed for at parre med sensorer, det drejer sig som puls, kadence og tempe. Der er ikke mulighed for at forbinde med Vector pedalerne. Jeg har koblet pulsmåler til enheden uden besvær. Et klik på puls så den tænder på VIRB Elite og det kører. Enheden du parrer bliver husket til næste gang du tænder den, koblingen går så meget hurtigere. Data fra alle sensorer og data fra Garmin VIRB Eliten bliver lagret som en fit fil. Den kan så bruges b.la. til Garmin Connect som er Garmin’s svar på Endomondo. Senere i testen viser jeg hvad data også kan bruges til. Noget meget sjovere efter min mening.

Fjernbetjening. Hvis man slår Fjernbetjening til kan man fra sin ex. Egde fjernstyre Garmin VIRB Elite. Man kan starte optagelsen eller tage billeder via sin Edge. Jeg havde mulighed for at koble en Edge 800 til Garmin VIRB Elite. Det kunne man ikke umiddelbart. Men efter en lille opdatering af Edge 800 fik jeg et ekstra menupunkt på den som hed VIRB. De blev parret uden problemer. Man har også muligheden for at styre flere kameraer. Man kunne evt. have et VIRB Elite foran på cyklen og et VIRB rettet bagud. Alt dette kunne så styres fra en Edge.

egde800
V
IRB Elite kontrolleret fra Edge 800

System. Her kan GPS slås fra eller til. Her sættes også sprog og mål. Du vælger også om enheden skal give lyd når du kører rundt i menuerne og om den skal vise optagelys. Det sidste har kun været fra når ungerne har leget agenter med kameraet. Mere herom lidt senere. Jeg har ikke været meget i denne menu.

WIFI. Hvis man slå WIFI til så bruger man meget strøm. MEN man kan også fjernstyre sin VIRB Elite via sin mobiltelefon. Man downloader en app enten til IOS eller Android og derefter har man muligheden for at tilgå alle indstillinger via mobilen. Det er faktisk noget nemmere at sætte tingene op via mobil app’en end at skulle ind i alle menuerne via VIRB Eliten. Når WIFI er slået til kan man se VIRB Eliten som et netværk på mobilen.

Der er mange sjove muligheder med WIFI. Jeg brugte det b.la. til at optage time-lapsed videoer. Dvs. man tager et billed hvert x antal sekund. Jeg placerede kameraet udenfor og styrer alt indefra i varmen. Ungerne brugte det som sagt til at lege agenter med. De gemte kameraet på hinandens værelser og kunne så se på deres mobil, hvad de andre lavede til stor morskab. Ja det blev så hurtigt taget fra dem igen.

app_4 app_3
Dette møder dig når du starter app’en Garmin VIRB Elite som et netværk
app_2 app_1
VIRB Elite er tilsluttet  Optag ved tryk på knappe.

 

Video. Lad os tage facts først, nemlig optage formaterne:

 • Image sensor: 16 MP, 1/2.3″ CMOS
 • Fil Type: .mp4
 • 1080p HD video: 1920 × 1080; 30 fps
 • 960p HD video: 1280 × 960; 48 fps
 • 720p HD video: 1280 × 720; 30, 60 fps
 • WVGA (slow motion): 848 × 480; 120 fps
 • Still billede opløsning: 16 MP (4664*3496); 12 MP (4664*2632); 8 MP (3264*2448)
 • Photo burst: 3/s@16, 5/s@12 or 10/s@8
 • Video time lapse (seconds): 0.5, 1, 2, 5, 10, 30, 60

Jeg har primært optaget i 1080HD man kan optage i slow motion, men jeg foretrækker at gøre det i redigeringssoftware bagefter. Her er et eksempel på en MTB tur gennem skoven. Jeg har slået stabilisering til så det ikke hopper så meget og linse korrektion som gør at man minimerer “fiskeøje”. Optagetiden er opgivet til ca. 3 timer. Jeg har ikke kunne få det til at optage i mere en 2 timer og 35 minutter. Det kan muligvis have noget at gøre med at det er ret koldt lige nu. Kameraet har tendens til at overeksponere når der er sol på himlen i de lyse områder, men jeg har kunne rette dette op i ex. Imovie.

Husk at sætte youtube til max. opløsning og husk at Youtube ikke er et helt reelt udtryk for videokvaliteten da Youtube pakker videoen sammen til et mindre format der giver et kvalitetstab.

VIRB Elite kan også optage timelaps. Dvs. der tages et billed pr. x sekund. Man kan få rigtigt flotte film ud af dette og hvis man alligevel sidder og tager en lille pause er det oplagt at lave en lille timelaps optagelse. Det kan altid bruges til at peppe videoen lidt op når man redigerer. Her er et lille eksempel på en timelaps optagelse.

Men de er jo bare reelle videoer. De bliver hurtigt kedelige, men det sjove kommer i mine øjne når man kobler de data sammen som VIRB Elite har samlet sammen med videoen. Det har før været ret besværligt, men Garmin har lavet et lille redigerings program der hedder Garmin VIRB Edit. Det fungerer både til Mac og Windows. Lad os kigge lidt på det program.

Når man har installeret VIRB Edit skal man tilslutte sin VIRB Elite. Derefter henter man den film man gerne vil redigere. Man kan som i de fleste redigerings programmer tilpasse filmen, lave slow osv. Det mest interessante er dog overlays som er visning af dine opsamlede data. Det kan være km/t puls osv. Der er lige nu kun forud definerede overlays man kan dog selv vælge farve på dem. Se billede.

screen_instillinger
Importer video direkte fra VIRB Elite ved at tilslutte Garmin VIRB Elite til din pc.

screen_overlays
Når man er tilfreds kan man uploade direkte til Youtube. Videoen herunder er lavet og uploadet i Garmin Edit. Man kan også eksportere til mp4 hvis man ønsker det. Her er upload fra Garmin Edit med overlays.

Når man afspiller sin video i Garmin Edit kan man se på et kort hvor man kører, det er godt. MEN desværre kommer dette IKKE med når man eksporter sin video. Jeg har læst mig til at det skyldes rettigheder. Men med et lille trick kan man godt klare det alligevel og så ender man op med dette resultat. Det kan gøres bedre, men mon ikke Garmin på et tidspunkt laver det så man kan eksportere med map, vi krydser fingre.

Jeg har taget et par fotos. Jeg har valgt den højeste kvalitet. Det er lidt som en opvaskemaskine man køber med 100 programmer. Man ender hurtigt med kun at bruge det ene program der er bedst. Billederne kan som sagt tidligere nemt tages ved at trykke på den udstående knap. Billedet tages både når der optages eller man er i søger mode. Resultatet kan du selv afgøre, men for mig er kvaliteten god. Man skal dog lige være opmærksom på at hvis man tager billeder mens man videofilmer så bliver opløsningen på billedet man tager i videoopløsningen. !!

castle_video_res Billede taget i 1920×1080 som er videoopløsningen

skib_high_res Billede taget i 4664*3496 højeste foto opløsning.

Konklusion:
Jeg har nu testet Garmin VIRB Elite i mange dage og min konklusion må blive at Garmin har gjort det virkeligt godt med deres første actioncam. Designet er moderne, det er vandtæt fra udpakningen, ikke noget med vandtætte indpakninger, det er utroligt nemt at bruge, de har kommet en skærm på så man kan se hvad man laver og de har leveret app samt redigerings software. Jeg har ikke en Edge, men kan nu alligevel samle data ind. Det er sjovt når man kan bruge sine data til noget i stedet for de bare ligger.  

Der er et par småfejl som Garmin sikkert retter hen af vejen. Her tænkes b.la. på redigerings softwaren. Desuden er det sjovt at vise andre hvor man har kørt både med GPS og video. Ja konklusionen må være at det har været yderst sjovt at køre med et actioncam det er klart noget der skal bruges i fremtiden. Lige en sidste ting man kan via HDMI porten bagpå kameraet nemt vise video på sit TV. Så er der cykelfilm for hele familien 🙂

Mere info om Garmin VIRB Elite findes her