Garmin Edge 1000

Updated: juni 6, 2014

Edge-1000-tv.-sammenlignet-med-Edge-810-th.
Garmin Edge 1000 sammenlignet med Garmin Edge 810

Garmin Edge 1000
Af Gert Caspersen

Garmin har for kort tid siden introduceret deres nye topmodel, Edge 1000 og vi har været så heldige, at være blandt de første til at teste den nye model, som vi fik leveret i en såkaldt Bundled version, hvilket vil sige, at der medfølger kadence-og speedsensor, samt pulsbælte.

Det første man lægger mærke til, når man får den nye enhed i hånden er, at den fysisk er lidt større end forgængeren Edge 810. Således er målene for enheden (B x H x D) 5,8 x 11,2 x 2 cm og vægten andrager 114,5 gr. Svarer ca. til en iPhone 4. Selve skærmen er naturligt også blevet større, idet den nu måler 3 tommer diagonalt mod 810´eren 2,6 tommer. Værd at bemærke er, at skærmopløsningen nu er på 96.000 pixels mod 810´erens 38.400. Således en tydelig forbedring mht. skærmopløsningen. De 2 knapper som sidder i bunden af enheden (Lap/omgang og start/stop) er blevet forbedret, idet de nu er nemmere at ramme og ligeledes virker mere holdbare. Visuelt er enheden også blevet opgraderet, idet den nu har fået et lidt mere moderne look.

Når man tænder for enheden, bemærker man også, at den starter noget hurtigere op end 810´eren. Førstegangs konfigurationen af enheden er identisk med tidligere modeller og foregår således meget intuitivt. Du kan selv konfigurere dine op til 5 skærmmenuer, som du har lyst/øjne til, med fra 1 datafelt og helt op til 10 datafelter. Således vil du kunne få fra 5 og helt op til 50 forskellige informationer på din enhed, mens du kører. Naturligvis er skrifttyperne større jo færre datafelter du bruger. Det bemærkes også, at der nu fra starten af, er et fuldt Europakort med alle veje og cykelruter preinstalleret på enheden. Videre er der nu udover bluetooth også kommet Wifi på enheden, hvilket gør det nemmere mht. overførsel af ruter, samt upload til ex. Garmin Connect. Videre bemærkes det, at opladerstikket nu er ændret fra Mini USB til Micro USB stik, samt at gummiflappen som dækker over dette stik, samt til evt. indførsel af ekstra rutekort via micro memorystick virker mere gedigen og tæt end på 810´eren.

Den-nye-rontmount,-kadencesensort-og-speedsensor
Den nye frontmount, kadancense sensor og speed sensor.

Kigger vi på øvrige specifikationer, så vil man bemærke, at postionsbestemmelsen ikke kun foregår via det amerikanske GPS system, men også via det russiske Glonass positionssystem. Dette er med til, at forbedre præcisionen. Endelig er der også som en ny feature kommet smart notifications fra smartphones, således at man kan se hvem der forsøger at ringe til en, ligesom man kan se, at der er indkommende SMS´er. Så kan man jo selv under kørslen afveje om det et så vigtig opkald, at man stopper op for at svare. SMS´erne kan dog godt læses ved lidt manøvrering på enheden.  Ovenstående kræver dog, at man har etableret bluetooth forbindelse mellem ens smartphone og selve Edge 1000 enheden.

DI2 gearsystemer kan også konfigureres sammen med Edge 1000. Herved kan du på skærmen se hvorledes dine gear står, ligesom du efterfølgende kan analysere på hvilke gear du bruger oftest mv. For at kunne bruge denne feature, skal du dog investere i et kabel fra Garmin, som installeres sammen med dit øvrige DI2 gearsystem.

Batterilevetiden er opgivet til 15 timer, hvilket er ca. 2 timer mindre end for Edge 810, men mon ikke 15 timers brug vil kunne tilfredsstille de flestes behov?

Med til enheden følger der en såkaldt front mount holder, som monteres på styret, ligesom der også medfølger 2 almindelige universal holdere, som kan monteres enten på styr eller frempind med tilhørende gummistropper. I bundled versionen medfølger endvidere som tidligere nævnt kadence-og speedsensor, samt pulsmåler og Micro USB til USB kabel

Gummistropper-til-Kadencesensoren-i-forskellige-længder
Gummi stropper i forskellig længder.

Monteringen eller man skulle måske hellere sige konfigurationen af kadence-og speedsensor går nu som en leg, idet der ikke længere skal passes på mht., om disse dele sidder præcist ud for anviste linjer på en kadence/speedsensor. Der er nu et C2032 batteri i hver af disse sensorer, som nu arbejder uafhængigt af hinanden. Kadencesensoren sidder naturligt på v. pedalarm, mens speedsensoren sidder monteret på bagnavet. Således er det nu også betydeligt nemmere, at flytte disse dele fra en cykel til en anden.

Et for mig tidligere irritationsmoment ved 705/800/810 modellerne har været, at når jeg selv havde lavet en rute og overført den til min enhed, så var det ofte, at jeg oplevede at ruterne som jeg havde lavet blev lavet om mens jeg kørte. Således ”mente” enheden/rne, at jeg i stedet for at skulle køre på den rute, som jeg havde lavet, hellere skulle køre på såkaldte naturskønne og mindre befærdede ruter end dem som jeg havde lavet.
Dette problem er nu ikke længere tilfældet. Edge 1000 følger den rute, som jeg har lavet. Til gengæld kommer den så nogle gange op med muligheder for, at jeg kan vælge at afvige fra min valgte rute og så evt. at følge en mere naturskøn og mindre befærdet rute. Det syntes jeg er en betydelig forbedring.

Videre kan jeg konstatere, at ex. samlet antal højdemeter på mine ture kørt her i flade Danmark, virker mere troværdige end tilfældet har været med min 810´er, som efter min opfattelse kommer ud med for store værdier.

Prisen på Garmin Edge 1000 starter ved kr. 4.099,- og den er således vejl. ca. kr. 600 dyrere end Edge 810.
Er det de 600 kr. Værd? Det er selvfølgelig et subjektivt svar jeg kommer med her, men JA det mener jeg det er. Du får i forhold til 800/810 eren en større skærm, en hurtigere processor, preinstalleret og nyopdateret meget detaljeret kort med cykelruter, Wifi, smartnotifications fra din smartphone, Segment træning og endvidere positionering fra både GPS og Glonass. Automatisk upload til Garmin Connect efter endt træning – nu også via Wifi. På tidligere modeller skulle man have etableret forbindelse via bluetooth/smartphone. Du kan dog også uploade dine ruter til ex. Ridewithgps og Strava, men her skal det foretages med microusb/usb kablet.

Hvad kan den ellers?
Det vil her være alt for omfattende at beskrive alt hvad Edge 1000 kan, men den kan alt hvad du måtte have lyst til at ville se under din træning. Som ex. detaljeret kort med mulighed for zoom, hastighed, puls, kadence, gennemsnitsfart, omgangstider, højde, samlet antal højdemeter, klokkeslet, stigning i procent, temperatur, watt, (Hvis wattmåler er monteret), vejrudsigt og mange mange flere ting.
Prisen for den testede bundled version er vejl. kr. 4.699,-

Vil jeg købe den?
Hvis jeg har behov for navigation og muligheden for at lægge egne ruter ind, så helt klart JA.
Hvis jeg ønsker den bedst mulige løsning for at have alle mulige data og gps funktionalitet på min cykelcomputer, så er svaret også JA. Jeg er af den opfattelse, at Garmin denne gang har leveret et solidt produkt, som lige nu samler deres erfaring fra tidligere modeller og disses svagheder til et produkt, hvor disse svagheder nu er væk. I tilgift er der så kommet nogle nye features, et opdateret look og større skærm/opløsning, som blot gør produktet endnu mere attraktivt.

Noget negativt?
Hmmm – størrelsen? og så alligevel ikke, idet den giver mulighed for, at også svagtseende, kan få gavn at en cykelcomputer med utrolig mange features. Tilbage står så prisen. Det er et dyrt produkt – ingen tvivl om det. Til gengæld får du markedets pt. ypperligste cykelcomputer og med en god support fra Garmin.

Nærmere oplysning omkring produktet på: www.garmin.dk