De over 50-årige udfordres i Lanzarotes bjerge

Updated: september 8, 2014

Andy-Cook-Bike-Week_CMYK
En af de få lige vejstrækninger på Lanzarote, hvor der er lejlighed til at puste ud mellem opkørslerne, som blandt andet ligger i baggrunden over den nordvendte bjergkæde op mod Mirador del Rio

Af Bjarne Lønborg

De seneste års nærmest eksplosive vækst i interessen for cykelsport på motionsniveau er efterhånden ikke alene forbeholdt yngre mænd og kvinder. Senior-motionisters antal på den anden side 50 år stiger år for år, og ofte udgør netop den kategori en betydelig del af deltagerne i motionsløb i Danmark og i en række andre europæiske lande. Det tager verdens største multisportscenter, Club LaSanta på Lanzarote, nu for første gang konsekvensen af ved at udvide centrets eksisterende cykelsportsprogram med en særlig sensommer-cykeluge beregnet for seniorer – motionscyklister over 50 år.

21-25 km i timen
Udgangspunktet er, at de deltagende seniorer er i stand til at cykle op til fem timer dagligt i event-ugen med gennemsnitlige hastigheder på mellem 21 og 25 kilometer i timen. Og i betragtning af Lanzarotes stærkt kuperede vulkanlandskab kræver disse – i et dansk landskabsperspektiv forholdsvis overkommelige – gennemsnitshastigheder sin kvinde eller mand.

Ideen med seniorugen er imidlertid blandt andet, at øvede bakke- og bjergryttere umiddelbart stilles over for betydelige udfordringer samtidig med, at mindre erfarne motionister med lyst til  netop at prøve kræfter med bjergkørsel får en ’blød’ indføring i at køre op og ned på stigninger, der er ukendte i det hjemlige danske terræn.

Derfor vil deltagerne blive inddelt i hastighedsgrupper efter individuelle ønsker og formåen – og med mulighed for at skifte fra den ene gruppe til den anden i løbet af de enkelte dagsetaper og naturligvis fra dag til dag.

WK-45-WED-4497
En af de mange stigninger midt på øen, som ligger i læ for nordøstenvinden – der nok ville have været god at have i ryggen, når stigningsprocenten nærmer sig 10

Teori og praksis
Yderligere vil seniorugen byde deltagerne på et par teoretiske foredrag og demonstrationer efter cykelturene om blandt andet kørselsteknik, hensigtsmæssig ernæring, cykelopsætning og muligheder for at optimere køreegenskaberne for at få mest muligt ud af kraftanstrengelserne.

Hver hastighedsgruppe vil blive ledsaget af erfarne instruktører og deres hjælpere fra cykelsportsafdelingen i Club LaSantas såkaldte Green Team. Desuden stilles der ledsagebiler med reservedele m.m. til rådighed på løbsdagene sideløbende med, at der på de lange ture venter spise og drikke, når deltagerne når toppene, inden de kaster sig ud i nedkørslerne på tilbagevejen.

Med tradition fra Club LaSantas øvrige cykeluger mødes deltagerne desuden aftenen før sidste etape til en festmiddag – sammen med eventuelt medrejsende pårørende. Her bliver der lejlighed til at kaste et blik tilbage på de forløbne etaper og til uddeling af småpræmier for bedste, værste, sjoveste eller mest usædvanlige udfoldelser på vejene i ugens løb.

Tre sprog
Mens engelsk principielt er hovedsproget under sportsinstruktioner i Club LaSanta, er der under seniorugen sørget for kommunikation på både dansk og tysk, hvis nogle af deltagerne foretrækker det frem for engelsk.

Før hver enkelt etape vil der foruden en indledende introduktion med præsentation af program og instruktører hver morgen blive holdt briefinger for deltagerne med forklaring om dagens etape, sværhedsgrad, topografiske forhold, kilometerstrækninger og mulighederne for at skifte fra en hastighedsgruppe til en anden.

Blandt seniorugens højdepunkter er 11 kilometers serpentine-kørslen op til toppen af Lanzarotes højeste bjerg, Tabayesco. En strækning, som er nogenlunde sammenlignelig med nogle af de franske stigninger under Tour de France, og som derfor ofte om vinteren er træningsmål for professionelle cykelhold. Et af de øvrige højdepunkter er kørsel ad en del af Lanzarotes Ironman-strækning med talrige teknisk udfordrende kurver.

Endelig får de deltagere, som ikke kan få stigninger nok, mulighed for på seniorugens næstsidste dag at bestige både Tabayesco og øens nordspids Mirador del Rio på en 125 kilometer tur, der vil sætte betydeligt over 2000 højdemeter ind på kontoen. Alternativt til den lange strækning bliver der samme dag en kortere og mindre anstrengende rute.

Varmt og blæsende
Mens man i begyndelse af september roligt kan lade det varme cykeltøj blive hjemme, når turen går til Lanzarote, er det, trods temperaturer et godt stykke på den anden side 20 grader og til tider op til 30 grader, meget ubehageligt eller for varmt til at cykle i bjergene. Det blæser stort set altid og oftest fra nordøst, så temperaturen føles lavere, end termometeret angiver. Og det betyder så samtidig, at det kræver agtpågivenhed under kilometerlange nedkørsler i sidevind, hvor der er mulighed for at nå meget høje hastigheder – hvis man tør og kan.

På trods af, at Lanzarote udelukkende består af et lava- og vulkanlandskab, er naturen og samspillet mellem de knejsende sort-brune bjerge, det blå Atlanterhav og den lave, næsten udelukkende hvide bebyggelse et lige så usædvanligt syn som sand fryd for øjet.

Nogle af landsbyerne, som cykelruterne går igennem, giver desuden en fornemmelse af pludselig at være kommet til en helt anden verden, når kæmpemæssige palmealléer og kaktusområder tårner sig op omkring de lave huse med blå vinduesrammer ud mod havet og grønne – rammer ind mod land.

dameSarah
Den såkaldte palmeby Haria, der passeres på vej fra Tabayesco til Lanzarotes nordligste spids, danner med sine mange grønne palmer og blomstersmykkede huse en kontrast til det ellers brune lave- og vulkanlandskab

Medbragte eller cykler til låns
Deltagerne i seniorcykelugen kan frit vælge enten at medbringe egen cykel, gratis låne racercykler i Club LaSanta eller leje ultralette carboncykler i sportscentret. Uanset hvad der foretrækkes, skal man huske at medbringe egne cykelsko, mens hjelme (der er hjelmpligt i Spanien) både kan købes billigt eller lånes gratis.

Instruktion og ledelse af seniorcykelugen er lagt i hænderne på Club LaSantas fuldtidcykeltræner, waliseren Phil Price, der har 30 års erfaring med coaching i cykelsport og triathlon, og artiklens forfatter, danske Bjarne Lønborg, der har kørt cykelløb på Lanzarote 28 gange og har mange års erfaring fra maraton- og etapeløb i Europa og USA.

WK46---SUN-1000
Væk fra hovedvejen, der går tværs gennem den fredede lava-nationalpark og ind på en af de talrige små asfalterede veje mellem vulkanerne

Faktaboks:

Seniorcykelugens program:

5. til 11. september 2014

Fredag: Briefing ved Club LaSantas Cykelcenter, holdinddeling og start til ruter på 50-60 km.

Lørdag: Briefing ved Club LaSantas Cykelcenter, holdinddeling og start til ruter på 70-85 km.

Søndag: Briefing ved Club LaSantas Cykelcenter, holdinddeling og start til ruter på 50-55 km. Foredrag med teori sidst på eftermiddagen.

Mandag: Briefing ved Club LaSantas Cykelcenter, holdinddeling og start til ruter på 80-90 km.

Tirsdag: Briefing ved Club LaSantas Cykelcenter, holdinddeling og start til ruter på 50-55 km. Foredrag med teori sidst på eftermiddagen.

Onsdag: Briefing ved Club LaSantas Cykelcenter, holdinddeling og start til ruter på 100-125 km. Festmiddag om aftenen.

Torsdag: Briefing ved Club LaSantas Cykelcenter, holdinddeling og start til rute på 55 km.

Mere om seniorugen på

http://www.clublasanta.dk/sport-aktiviteter/eventkalender/2014/09/senior-cykeluge