BikeFitting.dk

Updated: marts 4, 2013

opvarmning-på-cyklen-2

Efter lidt over 12 år besluttede jeg, at tiden nu var inde til, at min gode, trofaste følgesvend, min højt elskede Principia Rex, skulle slippes fri og sættes på græs. Jeg havde inden for de sidste 12 måneder pimpet den op, men valgte nu at skifte den sidste del, nemlig stellet ud med en carbon ramme.

Af Ole Madsen

Gearet, som jeg købte inden sommerferien, Dua Ace Di2, og mine Spinergy fælge blev flyttet over på den nye dræber- maskine. Flot så den ud, og jeg kunne slet ikke vente med at komme af sted.
De første ture blev lidt af en prøvelse, for selv om jeg nøje havde målt alt på den gamle cykel og finjusteret til mindste detalje på den nye, så vendte mine gamle rygskavanker tilbage. Jeg fik ondt, virkelig ondt. “Dahm”, tænkte jeg, ”du er da også tosset at skifte cykel få uger inden Århus – København”. Skaden var sket, og jeg besluttede mig for, at jeg ville besøge Jakob Grønkjær Jensen og Ane Mikkelsen, som er indehavere af BikeFitting.dk i Silkeborg.

Lidt om Jakob og Ane
Jakob er uddannet fysioterapeut med videreuddannelse indenfor bevægelsesanalyse og idrætsfysioterapi. Ane er uddannet ergoterapeut, akupunktør, massør og uddannet indenfor bevægeanalyse og udredelse af skadesmekanismer. De er begge Certificeret i Bikefitting fra Currex.de/Oliver Elsenbach. De driver BikeFitting.dk som et lille selvstændigt firma ved siden af deres normale jobs. Firmaet har eksisteret i nogle år, og de har virkelig fået gang i den. Der kommer cykelryttere fra hele landet til Silkeborg for at få lavet en professionel bikefitting. Flere kendte navne og cykelhold er at finde i deres referenceliste med rosende ord. Jeg bookede en aftale med dem, og jeg var så heldig, at de havde en ledig tid til mig, mandagen inden jeg skulle cykle Århus-København.

Jakob-og-Ane

Kropsanalyse
Jeg ankom omklædt og med min cykel under armen. Efter en grundig gennemgang af, hvad jeg havde af problemer, gik Jakob i gang med den store undersøgelse af min lidt gamle krop. Imens gik Ane i gang med at måle min cykel op efter alle kunstens regler. Jakob undersøgte min benlængde og nåede frem til, at de var lige lange. Jeg har en gammel skade, som jeg fik i 15 års alderen, efter jeg på racercykel havde et frontalt sammenstød med en bil, hvor jeg slog en salto og ramte frontruden med mine skuldre med et knækket kraveben til følge. Egentlig havde jeg mere eller mindre glemt den episode, men pludselig stod flyveturen helt klar i min hukommelse igen. Faktisk var jeg virkelig heldig den gang, for jeg lavede en salto og efterlod cyklen. Jeg ramte frontruden med skulderen og fortsatte saltoen over taget på bilen. Jeg landede utrolig heldigt, stående på begge ben som en anden gymnast. Der var dog ingen, der klappede af mig, selv om springet var til et klart 10 tal. Cyklen derimod var så skæv, at den kunne stå uden støtteben. Jakob fortalte mig, at mine ben var lige lange, men jeg var meget skæv i overkroppen. Han prøvede at rette mig lidt op ved at lægge skiver under min forfod. Han lavede mange forskellige stræktest på mig og gik meget systematisk frem. Under hele forløbet informerede han mig om, hvad tingene betød og hvordan sammenhængene var. Der blev sat prikker og små kryds på mine ben samt lavet forskellige smidighedsmålinger. Jakob understregede, at jeg ville have stor gavn af at besøge en fysioterapeut og se, om jeg kunne få min smidighed i de fire nederste led i min rygsøjle tilbage. Han mente, at jeg først bøjede ryggen imellem fjerde og femte led. Det kunne på sigt medføre en diskusprolaps, og det var jo bedre at forebygge end at få de problemer.

Smidigheds-analyse-1 Kontrol-af-min-rygsøjle Jakob-måler-min-benlængde-2
Smidighedsanalyse Kontrol af min rygsøjle Jakob måler min benlægde

 

Justering af mine cykelsko
Mine cykelsko kom så under behandling. Der blev sat små gule mærker ud for min knyst, og efterfølgende blev klamperne justeret ind, så de sad korrekt. Endelig kom jeg op på cyklen.Jeg blev bedt om at varme godt op, så jeg tordnede af sted på turbotræneren i ca. 15 min., så de var sikre på, at jeg var varm nok til de efterfølgende test. Der blev taget lidt video, og Ane målte, hvad der skete med min hofte, når jeg cyklede. Min skævhed i ryggen kom tydeligt frem, og faktisk medførte den, at jeg drejede min hofte fremad og stort set kun arbejdede med højre ben. De kunne måle tydelig forskel på musklerne på de to ben, og min hoftes stilling gjorde at jeg fik et vuggende tråd. (Egentlig sad jeg kun og tænkte, “hold kæft, hvor bliver jeg uovervindelig, når jeg begynder at cykle med begge ben”).  

kropsanalyse-2 kropsanalyse-1 Fin-justering-af-klamper
Jakob sammenligner mine ben Opmærkning af mine fødder Finjustering af klamperne

 

Laser lys og video
Som I kan se på nogle af billederne, er der en laserlysstreg på min ryg, som klart viser, hvor skævt min hofte arbejdede, når jeg cyklede. Jeg fik indlæg i skoene, og pludselig blev skævheden minimeret. Dog er skaden så gammel, at det kommer til at tage tid at få mig rettet helt op, men hjalp det gjorde det. Jakob og Ane forhandler Solestar indlæg, som tilpasses 100% efter din fod og som kan give dig et bedre tråd og beskytte dig imod sportsskader. Sålerne forhindrede også min fod i at falde indad under belastning, og der kom kiler under forfoden som støtte. Vi stillede lidt på min sadelhøjde og vinklede lidt på sadlen, så jeg sad i en bedre position. Bremsegrebene blev sat højere op på styret, og selve styret blev hævet med ca. en cm. Godt at jeg ikke havde savet hele stuppen på forgaflen til, men gemt lidt til justering. Så cyklede jeg lidt igen. Jakob og Ane filmede og noterede alle detaljerne op, og vi endte med at finde den, efter forholdene bedst tænkelige siddestilling for mig på cyklen. Jeg fik en udskrift med alle cyklens data udleveret, og jeg lånte de indlæg, som jeg havde fået i skoene med hjem. Hos BikeFitting.dk er man ikke færdig, før resultatet er så tæt på 100% som muligt. Derfor skal jeg besøge dem igen om en måneds tid, hvor vi så kigger på, hvor meget min siddestilling har ændret på mine rygsmerter, mit tråd og ikke mindst, om jeg kan rettes mere op og blive ”to- benet”.

Ane-opmærker-min-læn Ane-undersøger-min-hoftes-bevægelser-under-cykling Fin-justering-af-sadlen
Ane er opmærksom på min lænd Ane justerer min sadelhøjde,ud
fra min hoftes bevægelse
Finjustering af sadlen

 

Min oplevelse
Min bedømmelse af mit besøg hos BikeFitting.dk er, at her er tale om to kompetente personer, der virkelig ved, hvad de har med at gøre. Jakob har i en længere periode været fuldtids ansat som fysioterapeut hos et cykelhold, og både han og Ane er topprofessionelle i deres måde at hjælpe folk på. Ikke alene udstråler de en glæde ved deres arbejde, men de mestrer kunsten at få folk til at slappe af, og de taler til dem på en måde og i et sprog, så alle kan forstå, hvad de mener. Jeg gik derfra med en liste over ting, som jeg ikke selv havde haft fokus på eller mulighed for selv at opdage og som, hvis de ikke var blevet opdaget og rettet, ville havde givet mig endnu større problemer senere i mit cykelliv. Godt nok var mine ben lige lange, men drejningen i min hofte betød, at jeg gjorde mit højre ben længere end det venstre, og det overtog kraftoverførelsen og lod det venstre hvile. Dagen efter mit besøg rettede jeg henvendelse til en fysioterapeut og bestilte tid og er nu i gang med at blive mere smidig, og udsigten til at blive en tobenet cykelrytter frem for en etbenet er jo en gevinst i sig selv. Mine rygsmerter forsvandt og jeg gennemførte Århus-København uden at mærke synderligt til ryggen. Dog har jeg måttet fjerne noget af indlægget i højre sko, for der var ikke plads nok til mine fødder. Jeg glæder mig til at besøge Jakob og Ane igen om en måneds tid og så få en status på tingene og måske blive rettet lidt mere op.

De-nye-carbon-såler-som-opretter-min-krop

Til alle jer, der har investeret rigtig mange penge i jeres cykler eller påtænker at købe en ny, er mit bedste råd at lægge vejen forbi Jakob og Ane. Det er alle pengene værd, og udgiften set i forhold til den samlede investering i cyklen giver bare så meget mere køreglæde.