Assos mtb cykeltøj: Første indtryk og tur

Updated: januar 15, 2015

frontback

T.rallyShort front og back

Manchet:
Assos er velkendt i cykelverdenen for high-end kvalitetsprodukter med gennemtænkte detaljer. Deres udgangspunkt har historisk set været banecykling og landevej. Nu tager de springet og lancerer en dedikeret MTB linje. I centrum for linjen for the shorts company er T.Rallyshorts_s7, en mountainbike bib, med alt hvad dertil hører. Cykel-Motion Danmarks udsendte har besøgt Assos hovedkvarter og haft muligheden for at stikke benene i de nye bukser samt en mtb jersey og spørger: kan de finde ud af det med mountainbike i Schweiz?

Af Kristian Pedersen
I Danmark er mountainbike sporten stort set begrænset til XC racing, og beklædningen man møder i skoven og til løb er ikke væsentligt anderledes end på landevejen: stramt siddende lycra-bibs og  -jersey og så er det afsted til sporet. Problemet ved det er, at landevejsbibs ikke altid er det bedste valg i skoven på mtb, da der er kørestilling og ikke mindst holdbarheden af tøjets stof til forskel. Assos mtb linje Offroad rally fast & tough mtb har været 6 år undervejs og lanceres i løbet af efteråret og kommer til salg tidligt 2015.

Assos Danske distributør er Energysport A/S, og Assos har i Holbæk Cykelcenter en proshop i Danmark.

Udvikling er kerneopgaven
Men hvorfor har det nu taget så lang tid? Assos eget svar er, at sådan arbejder de. Som med deres tidligere tøjlinjer, kommer der ikke nyt hvert år. Kun når Assos eget tidskrævende test og udviklingsarbejde kommer frem med nye løsninger på de problemer, cykeltøjet kan medvirke til at løse eller formindske for rytteren, vil de lave et nyt produkt. Derfor er processen ofte flere år undervejs. Med mtb linjen T.rally er der brugt 5-6 år, og undervejs er der til de forskellige stykker beklædning lavet ca. 40-70 prototyper, der løbende testes af 2 fuldtidstestere og 2 deltidstestere, der har deres daglige gang i Assos hovedkvarter i San Pietro ved Lugano i Schweiz. Derfor kommer der ikke en ny model til næste år, som gør den gamle forældet, og man kan som kunde finde produkterne på hylderne flere år frem.

Egne materialer
De helt grundlæggende forskelle i bevægelser for rytteren på mtb vs. landevej, sidestilling, slid på stof i forhold til de mange mindre styrt man typisk er ude for på mtb, stiller store krav til valget af materialer til tøjet. Til det formål har Assos flere fuldtidsansatte, der udelukkende fremstiller textiler. Til de nye T.rally shorts er hovedmaterialet, type 499, der udgør lårets stofmateriale, også nyfremstillet. Slidstyrke er en væsentlig egenskab her, og Assos har valgt et vævet stof, der trods det er dyrt at fremstille, stadig er elastisk og tætsiddende. Materialet har også en svag kompressionseffekt, inden for UCI’s grænser. Materialet giver shortsene en udpræget følelse af kvalitet, som ellers kun ses i high-end friluftslivs produkter som Softshelljakker i den helt dyre ende. De er simpelhen lækre at røre ved og føles meget slidstærke. Der er til shortsene på den måde udviklet og brugt 3 textiler, og de er sat sammen af 16 komponenter, alle med specifikke funktioner, der relaterer sig til mtb-brug: åndbarhed, bevægelighed og slidstyrke.

Løsning: en hængebro
Indlægget er selvfølgelig i kernen af produktet, når det handler om cykelshorts. Assos er og har længe været målepinden for, hvad et godt indlæg skal kunne. Beviset kan ses i, at firmaet i deres systue, der også ligger i hovedkvarteret, har en service kun for professionelle cykelryttere, hvor de kan få syet Assos indlæg i deres sponsorbibs, som de jo ikke selv vælger mærket på. Historisk har Assos været med i udviklingen af cykeltøj lige fra skiftet fra uld til lycra i 1970’erne, hvilket også er en Assos udviklings-bedrift. De har senere udviklet det elastiske indlæg, og den udvikling fortsætter med Goldengate indlægs-teknologien. Goldengate findes også i mtb T.rally shortsene og følger med fra den nye landevejslinje S7. Goldengate går ud på, at indlægget er syet fast foran og bagved, men ikke i siderne, for at opnå en bedre pasform mellem indlæg og kroppen. Fortil er indlægget tænkt som en kuppel, der giver god plads til de mandlige kønsdele. Indlægget er Assos vanlige vaflede struktur, og indlægget er i siderne bevidst ført ud på benet for at undgå en kant, der gnaver i overgangen fra lyske til ben. Derudover giver Goldengate konstruktionen efter Assos udsagn en bedre luftgennemstrømning, og syninger, der ikke er der, vil heller ikke gå op.

Mtb linjen starter her, hedder det fra Assos, og flere ting vil følge i fremtiden

Impact pads
En virkelig nytænkning til T.rally shortsene er impactpads. For beskyttelse af lår/hofte placeres en pude af PU-skum, en på hvert lår/hofte, i en lille lomme inde i shortsene. Puderne er ganske lette, 23 gram pr. styk, og bemærkes ikke under kørsel. Dog kan den tages ud, hvis man ikke ønsker at køre med den. Puden kan ses som den lille forhøjning på siden af hvert ben på billederne, måler 8 mm i højden og kan, hvis uheldet er ude, tage fra. Den redder ikke liv, som Assos selv siger, men kan gøre at man nemmere gennemfører resten af løbet eller turen.

Impact-protector38018-BN
Impact Protector 38018 BN

Cape epic og Assos
Som den ultimative test har Assos valgt at lle deres to toptestere, Daniele Nardello og Luca Zanasca til start i Absa Cape Epic for at teste tøjet i bund. Derudover har Assos i år leveret førertrøjerne i zebra-striber til alle løbets førende ryttere i de respektive kategorier. Til mtb linjen er der foreløbig udviklet to jerseys, en lidt mere trekking orienteret og en xc race jersey. Vi fik trukket xc jerseyen over hovedet: SS.Cape_epicXCJersey_evo7, som den meget mundret hedder, er en jersey udviklet til mtb. En væsentlig egenskab er, at trøjen ikke er så strækbar lodret med den tanke, at en mtb rytter ofte har mange ting med sig, og lommerne, der har god plads, således ikke kommer til at hænge, men bliver holdt oppe af stoffet. Trøjen er lavet i et snit, der komplementerer en mere oprejst kørestil og sidder generelt godt. Trøjen kommer til at ligge i mellemprislejet for Assos kollektion og er designmæssige tænkt som to halvdele. En sort Assos del, og en hvid, rød eller grøn Cape Epic del, med zebra-striber, der er kendetegnet for førertrøjen i det sydafrikanske etapeløb.

frontbackgreen

SS.capeepic_piton front og back

Køreoplevelse bibs og jersey
Jeg har som tester af bibs været gennem mange mærker af bibshorts i klub-regi og må sige, at Assos nye T.rallyshorts_s7 er imponerende på alle måder. Der er ikke lavet nogle nemme løsninger hér: alt er nyudviklet med mtb for øje, og parametre som pasform, indlæg og materialer giver tilsammen en udpræget kvalitetsfølelse, jeg ikke har mødt hos andre mærker. Indlægget støtter og giver plads og gav ikke anledning til ubehag selv på en 7 timer lang test-dag i høj luffugtighed og 1200 højdemeter klatret på spor. Når man tager bibshortsene på første gang, bemærker man, at indlægget sidder længere tilbage end mange bibshorts til landevejsbrug. Så snart man sidder på mtb’en, giver det mening; indlægget sidder præcist, hvor det skal i forhold til den mere oprejste kørestilling på mtb’en. Væsentligt for mtb-brug er også materialernes elasticitet bagpå. I bibs med tyndere stof oplever man ofte, når man bevæger sig frem og tilbage over sadlen, at stoffet bagpå hænger fast i sadlen. Det sker ikke her. Stoffets struktur gør det noget sværere for sadlen at få fat i. Meget positivt. Shortsene er alm. længde og har en god gripperkant, der dog ikke er ubehagelig og hiver i huden. Det samlede indtryk er, at dette meget vel kan være en game changer, et produkt, der sætter nye standarder i sin klasse, og jeg er ikke i tvivl om, at bibshortsene vil gøre sig godt til danske mtb forhold.

Jerseyen komplementerer bibshortsene fint, men har ikke de samme teknologiske raffinementer og features. Det afholder den ikke fra at være en god jersey, der samtidig ser lidt anderledes og godt ud i designet. Lynlåsen, som ofte er det springende punkt bogstaveligt talt, virker som et kvalitetsniveau over andre jerseys. Konklusionen er, at Assos kvalitet, gennemtænkte detaljer og stil nu kan findes til ren mtb anvendelse, og har dermed, efter denne testers mening, hævet barren for kvalitet og funktion indenfor mountainbike cykeltøj.

På et senere tidspunkt vil jeg vende tilbage med en test, der beskriver tøjet efter længere tids brug, samt se på et par andre af Assos produkter til mtb-brug.  Prismæssigt kommer T-rallyShorts_s7 til at høre til i den høje ende i Assos sortiment og tilsvarende S7 campionissimo landevejsbibs. Jerseyen kommer til at ligge i Assos mellemprisleje for jerseys.

Nærmere oplysninger:

wwwenergisport.dk