Alle kan bliver verdensmester i Danmark i 2015

Updated: januar 6, 2015

IMG_2552.jpg_800px

I 2015 er der en hel unik mulighed for at du kan bliver verdensmester i Danmark.

Af Kenneth Møller Kristensen

Går du med en drøm om at blive verdensmester, så er det nu du skal slå til. I 2015 er der nemlig det unikke sammenfald, at man både kan kvalificere sig til VM og vinde VM i Danmark. I maj køres amatør-VM kvalifikationsløbet Copenhagen Gran Fondo og til september er der finale for amatør-VM, også kaldet UCI World Cycling Tour, i henholdsvis Aalborg og Hobro. Alle vinderne i de kørte aldersklasser ved finalen kan kalde sig officielle UCI verdensmestre.

Base i Helsingør
Copenhagen Gran Fondo får i 2015 base i Helsingør. Enkeltstarten skal køres over 25,4 km på den samme rute, som der blev kørt på i 2014. “Hvorfor lave om på en succes. Vi fik skabt en fantastisk stemning på Axel Torv i Helsingør i 2014, så vi vælger at lave samme setup i 2015. Vi kører på en fuldstændig afspærret rute, der kan betegnes som teknisk let”, forklarer Danmarks Cykle Unions løbsdirektør på Copenhagen Gran Fondo Jens Kasler. “Første rytter sendes afsted kl. 12, så vi sikrer at alle kan få lov til at køre, imens der er mennesker på Torvet, og cafeerne har åbent. Igen vil vi sørge for storskærm på torvet og racemarshals på ruten”, lyder det videre fra Jens Kasler, der også fortæller, at hver aldersklasse vil blive afviklet for sig, og at der løbende vil være præmiecermonier på Axel Torv.

Landevejsløbene skal køres på en 56,3 km rundstrækning med start og mål på Strandvejen ved Skotterup syd for Helsingør og med udsigt over Øresund. “Det er den store nyskabelse i år, at vi skal køre på en rundstrækning. Det mener vi, giver en bedre oplevelse for alle. Vi arbejder med at få stablet en lang række aktiviteter i målområdet på benene, så vi kan sikre os, at det bliver en god dag for hele familien”, forklarer løbsdirektøren. “Selve ruten er uden de store stigninger, men dog med mange små kringlede veje i den flotte kulisse som Nordsjælland er. De første 14 km er på relative store veje ad Hornbækvej nordpå forbi Tikiøb. Derefter drejes til venstre af Esrumvej og efterfølgende ind på Plejeltvej, hvor cykelløbet for alvor indledes. Siden går det mod Esrum Sø og retur skiftevis på store og små veje”, forklarer Jens Kasler.

Alle aldersklasser over 60 år for herrerne og 50 år for damerne skal køre to omgange på den 56,3 km lange rundstrækning, mens øvrige kører tre omgange. Alle der skal køre to omgange starter samlet, mens øvrige starter i aldersklasser. Herrer og damer starter samlet. Alle feltet kører med førervogne, og er sekunderet af politimotorcykler og racemarshals. Der vil være slutvogn efter hvert felt, målområdet vil være afspærret og flere steder vil der være ensrettet veje. Rutens depot er placeret 800 meter efter målstregen, hvor det stiger en smule. De 25 procent bedste i alle aldersklasse, både ved enkeltstarten og landevejsløbet kvalificere sig til amatør-VM, der afvikles i henholdsvis Hobro og Aalborg den 3. til 6. september.

Borgmester glæder sig
Danmarks Cykle Union er meget tilfredse med at Helsingør skal skabe rammerne til det store event. “Vi er rigtig glade for at kunne afvikle vores event i Helsingør. Vi er blevet taget godt imod af kommunen, og har indgået et rigtigt godt samarbejde med den lokale cykelklub, CK Kronborg, der virkelig er en klub i fremdrift, som er gearet til at påtage sig opgaver som disse. Vi kan kun glæde os”, afslutter løbsdirektør Jens Kasler.

Også hos Helsingør kommune er der stor tilfredshed med at skulle være værtsby for en stor international cykelbegivenhed. ”Gran Fondo er et stort arrangement med internationalt format, som vi rigtig gerne vil bakke op om i Helsingør. Sidste år ramte vi en fantastisk stemning både på Axel Torv ved enkeltstarten og ved målet for landevejsløbet i Skotterup. Vi vil gerne vise vores by og smukke natur frem samt sætte Helsingør på landkortet som en by, der kan tiltrække de store begivenheder. Derfor er vi rigtig glade for at byde Gran Fondo velkommen til Helsingør igen i 2015”, lyder det fra Helsingør Kommunes borgmester Benedikte Kiær.

Finale i Danmark
Den internationale cykelunion (UCI) besluttede i 2014 at tildele Danmark værtsskabet for amatør-VM. UCI valgte Danmarks bud på værtsskabet ud fra et koncept med et sammenhængende 4 dages arrangement i Aalborg og Hobro, samt på baggrund af de gode erfaringer UCI har med Danmarks Cykle Unions internationale arrangementer. Danmarks Cykle Union afviklede verdensmestermesterskaber på bane i 2010 og verdensmesterskaber på landevej i 2011. “For Danmark som cykelnation er det vigtigt, at vi med jævne mellemrum kan tiltrække og afvikle store elite- og breddeevents. Disse events understøtter det arbejde der foregår på alle niveauer i dansk cykling, og vi er stolte over, at UCI igen har valgt at placere et verdensmesterskab i Danmark. Vi har en stærk foreningskultur med dygtige cykelklubber, der bistår i afviklingen af vores arrangementer, og vi har en fantastisk opbakning fra både kommuner, regioner og Sport Event Denmark til disse arrangementer. Det har været en fornøjelse at arbejde sammen med både Aalborg Kommune og Mariagerfjord kommune, der lige fra start har været med på idéen” udtaler David Gullberg direktør i Danmarks Cykle Union.

Enkeltstart i Hobro. Landevejsløb i Aalborg
Amatør verdensmesterskaber vil blive afviklet med enkeltstart i Hobro den 3. september og landevejsløb med start og mål i Aalborg den 6. september. Enkeltstarten skal køres over 19,2 km med start og mål i centrum af Hobro. Landevejsløbet skal afvikles over henholdsvis 115,3 km for de ældre klasser og 160,6 km for klasserne under 60 år for herrer og under 50 år for damer. Med start og mål i Aalborg går ruten sydpå over byer som Gistrup, Kongerslev, Bælum, Skørping, mens den lange distance slår en ekstra sløjfe vestpå.

VM i stafetløb
Fredag den 4. september afvikles der desuden en VM i Teamrelay i Aalborg. Dette løb skal køres som stafetløb for fire deltagere, hvor hvert hold skal stille med minimum en damerytter, en rytter over 40 år og en rytter over 50 år. Der skal køres over i alt ca. 40 km på en 1,7 km rundstrækning. I forbindelse med Copenhagen Gran Fondo vil der blive afviklet en kvalifikationsløb til dette VM Team Relay. Mere information om disse to løb vil følge på henholdsvis www.copenhagengranfondo.dk og www.denmark2015.dk.

Mere informaton

Copenhagen Gran Fondo: www.copenhagengranfondo.dk

Amatør-VM: www.denmark2015.dk